Wil je een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor jouw onderneming? Dan kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn een groot aantal keuzes om te maken. De verzekering kan echter wel een goede bescherming bieden tegen de financiële verliezen als gevolg van aansprakelijkheidsclaims. Deze claims hebben te maken met letsel of schade aan eigendommen die voortvloeien uit jouw bedrijfsactiviteiten. Struikelt iemand bijvoorbeeld over een losse vloerplank, dan kan je de verzekering inschakelen om alles op te lossen. Voordat je de dekking kan kiezen die bij je past, moet je de behoeften en risico’s van het bedrijf op een rij zetten. Denk na over de werkzaamheden die je uitvoert en welke gevolgen hierbij komen kijken. 

Kijken binnen de branche en landgrenzen 

Zodra de risico’s en behoeften vaststaan, is het goed om te kijken naar de standaarden binnen de branche. Verschillende bedrijfstakken hebben verschillende niveaus van blootstelling aan risico's en daarom verschillende behoeften op het gebied van dekking. Door te praten met collega’s binnen de branche weet je beter wat je kan verwachten en welke dekkingen er doorgaans gekozen worden. En heb je ook al gekeken naar de wettelijke vereisten? De regio of landen waar je zakendoet, kunnen bepaalde wetten hebben opgesteld om verzekeringen af te sluiten. Alleen door aan de wettelijke vereisten te voldoen kan je zakendoen met andere bedrijven en klanten. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de wetten die gelden, zodat je boetes kan voorkomen en ook niet te maken krijgt met juridische problemen. 

Jouw budget in het achterhoofd

Je begint dan met het bepalen van het budget. Als ondernemer heb je een bepaald bedrag beschikbaar voor de verzekeringen. Afhankelijk van de hoogte van het bedrag kan je kiezen voor een basisdekking, waarin de meest voorkomende problemen worden gedekt, of een uitgebreidere variant met meerdere aanvullende opties. Het is van belang dat je voldoende dekking hebt om de risico’s zo laag mogelijk te houden. Hoewel je een bepaald bedrag per maand moet betalen voor het hebben van de verzekeringen kan het op een later moment wel hoge kosten schelen. Bespaar daarom niet te veel op de beroepsaansprakelijkheids verzekering die je afsluit. Ook kan je de hoogte van het eigen risico meenemen in het maken van een keuze. Dit bedrag moet je kunnen dragen tijdens het indienen van een claim. 

Herzieningen voor de beste resultaten

Zodra je weet welke dekking van de verzekering het beste bij je past, kan je de polisvoorwaarden goed doornemen. Deze voorwaarden laten zien wat er wel en niet mogelijk is met de verzekering. Denk aan eventuele uitsluitingen die erin voorkomen. Je wilt immers niet voor verrassingen komen te staan bij het indienen van een schadeclaim. Je kan altijd op een later moment de dekking aanpassen. Jouw bedrijf verandert, dus jouw behoeften ook. Zorg ervoor dat je een periodieke herziening uitvoert, zodat je te allen tijde beschermd blijft tegen de risico’s en problemen die gepaard gaan met jouw bedrijfsactiviteiten.