Werken bij de politie is een pittige taak. Jij bent er onder andere verantwoordelijk voor de veiligheid in Nederland. Zo is de taak van de politie om criminaliteit te voorkomen en te bestrijden, maar ook op de rust te houden in openbare ruimtes. Dit zijn belangrijke taken en daarom is het belangrijk dat er bij de juiste functie voldoende ervaring aanwezig is. Alleen welke functies zijn er precies? In dit artikel geef ik alle functies die er zijn bij de politie.

Verschillende rangen

Wanneer je werkt bij de politie zijn er 10 rangen. Hoe hoger je in de rang zit hoe meer bevoegdheden en verantwoordelijkheden je krijgt. Bij deze rangen zijn verschillende ondersheidingtekend om te herkennen bij welke rang je zit. Zo heeft een aspirant (student), maar een streep, een surveillant twee strepen, agent drie strepen en hoofdagent vier strepen.

Vervolgens komen er symbolen bij de hogere functies. Zo heeft een brigadier twee kransjes met in het midden een kroon en een zwaard en de hoofdinspecteur een streep met een kroon De commissarissen krijgen onderscheidingsteken met een blad op hun uniform. Zo heeft de commissaris een blad met een kroon, hoofdcommissaris blad met een wapen en kroon en een eerste hoofdcommissaris vier sterren, bad, wapen en een kroon.

Medewerkers die een ondersteunende functie hebben bij de politie hebben geen onderscheidingstekens. Je kan daarbij denken aan mensen in de ICT, administratie, HRM en schoonmaak. Ze dragen tijdens hun werk hun normale kleding en dragen geen politie uniform. Kijk voor meer informatie over de politierangen op kombijdepolitie.nl.

Wat doet een politieagent?

Het basisteam van de politie bestaat uit aspiranten, surveillanten, agenten en hoofdagenten. Zij zijn dagelijks 24 uur per dag aanwezig op de straat en proberen orde te houden in de wijk,stad of regio. Dit doen ze door toezicht te houden, verkeersproblemen op te lossen, de wetten en regels te handhaven, het verlenen van hulp wanneer nodig en nog veel meer. Hierdoor is het werk van een politieagent best diverse en weten ze nooit wat hun te wachten staat.

Wat doet een Commissaris?

Een commissaris heeft een hogere rang dan een een politieagent, het zit namelijk tussen hoofdinspecteur en hoofdcommissaris. De commissaris geeft in principe de leiding over het hele politiebureau. Daarbij is hij of zij verantwoordelijk voor het jaarbudget van het bureau en voor de promoties van de politieagenten.

Na de commissaris heb je de hoofdcommissaris in de rang. De hoofdcommissaris geeft leiding aan en politieregio of overkoepelende politieorganisaties. Een hoofdcommissaris zorgt ervoor dat alles goed wordt geco├Ârdineerd en gepland. Daarnaast wordt er overlegd met de regionale overheden in zijn regio over de landelijke overheidsbeleid en de uitvoering hiervan.

Het vinden van een goede commissaris kan soms nog best lastig zijn. Board Refreshment biedt voldoende aanbod in commissarissen. Die eventueel ook ervaringen hebben in andere vakgebieden, maar zich eventueel wel willen laten omscholen.