Bij ondernemen komt veel papierwerk kijken, het hoort er nu eenmaal bij. Maar kun je de administratie wel zelf bijhouden of is hulp van een expert noodzakelijk? Antwoord geven op die vraag is niet zo eenvoudig, dit hangt vooral van jou af. Werk je graag georganiseerd, vind je het niet erg om een deel van je werkuren in administratieve werkzaamheden te steken en ben je een beetje handig met computers? Dan kun je de administratie van je onderneming in de meeste gevallen prima zelf doen. Heb je een grotere onderneming of merk je dat je te weinig tijd of kennis hebt om alles zelf op te pakken? Dan is een boekhouder het overwegen waard. Je administratie bijhouden is namelijk meer dan alleen het bewaren van bonnetjes en facturen. Benieuwd wat een boekhouder allemaal voor je kan doen?

Zelf je administratie bijhouden

Een boekhouder kan de complete financiële administratie bijhouden. Dat wil zeggen: alle bonnetjes, facturen en banktransacties worden geregistreerd, gecontroleerd en bijgehouden. Je bent verplicht om deze administratie minstens zeven jaar te bewaren. Het bijhouden van de administratie kun je meestal zelf doen, mits je er genoeg tijd voor hebt.

Facturen opstellen met professionele software

Het opstellen van een factuur is niet ingewikkeld. En daarom raden we je ook aan dit zelf te doen. Toch kan een boekhouder je hier wel bij helpen door software ter beschikking te stellen die het opstellen van facturen eenvoudig en snel maakt. Zo ben je minder tijd kwijt aan het opstellen van facturen en wordt alles automatisch opgeslagen.

Doe je eigen btw-aangifte

Ook het doen van btw-aangifte kan je aan de boekhouder overlaten, maar voor een kleine onderneming is het interessanter om dit zelf te doen. Je boekhouder geeft je een seintje wanneer het tijd is om btw-aangifte te doen en kan dit eventueel controleren, mocht je dat prettig vinden.

Laat aangifte inkomstenbelasting aan je boekhouder over

In tegenstelling tot de btw-aangifte is de aangifte inkomstenbelasting niet zo eenvoudig, Veel ondernemers kiezen er dan ook voor om dit uit te besteden aan een boekhouder. Er zijn namelijk veel regels en wetten die een rol spelen, een boekhouder is hier bekend mee. Lever de stukken aan bij je boekhouder en hij doet de rest. Welke stukken je aan dient te leveren kan je boekhouder je vertellen.

Opstellen jaarrekening: niet altijd verplicht, wel handig!

Hoewel het opstellen van een jaarrekening niet altijd verplicht is, is het wel verstandig om te doen. Zo houdt je inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Boekhouders maken gebruik van software waarin wijzigingen direct doorgevoerd worden. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste cijfers.

Laat je adviseren door een boekhouder

Meer dan alles is een boekhouder vooral een belangrijke adviseur voor jouw bedrijf. Met zijn adviezen bespaar je op onnodige kosten en profiteer je van handige belastingvoordeeltjes. Ook ben je juridisch beter beschermd. Maak kennis met dé boekhouder van Aalsmeer en ontdek hoe makkelijk het bijhouden van administratie kan zijn.